Чи можна собакам виноград і небезпечний він
Прийнято вважати, що раціон собак не повинен бути особливо різноманітним, і найважливіше його збалансованість і користь. Але на практиці, багато чотирилапими виявляються справжніми гурманами, і одноманітність їжі викликає у псів нудьгу. Одні люблять овочі, інші фрукти, для третіх немає нічого смачнішого хлібних сухариків. На жаль, не всі «вкусняшки» підходять для годування собак, а деякі виявляються по-справжньому шкідливими. Наприклад, серед собаківників не вщухають суперечки про те, чи можна собакам виноград, і незважаючи на те, що фахівці стверджують про його небезпеки для організму тварини, підтвердити це поки не вдалося.
Виноград: у чому криється небезпека
Ця плодоносна ліана дає урожай смачних, соковитих ягід. Існує як культурна рослина даного виду, так і дике. Культурний виноград є не тільки їстівним для людей, а й вельми корисним. Його плоди вживають в свіжому, сушеному, консервованому, в'ялена вигляді, а з кісточок виготовляють масло. Крім того, добре розвинене виробництво вин і бальзамів, які виробляють з винограду.
На перший погляд може здатися, що пригостити цим соковитим ласощами улюбленого вихованця можна, особливо, якщо пес любить солоденьке і не відмовиться від пари смачних ягідок. Однак ветеринари відносять як виноград, так і його сушений варіант – родзинки, до найтоксичнішою натуральним продуктам для собак! Причому неважливо, вирощені фрукти на екологічно чистої плантації, без використання штучних добрив або в місті з викидами і загазованістю – вони в будь-якому випадку отруйні.
Далеко не відразу, але медикам все ж в 1989 році вдалося з'ясувати, що розвиток ниркової недостатності у собак в гострій формі пов'язано з вживанням тваринам винограду або родзинок. І з тих пір вчені намагаються з'ясувати, чому цей продукт провокує інтоксикацію в організмі.
Виноград характеризується багатим складом, в нього включені більш семи десятків різних компонентів – волога, клітковина, вітамінно-мінеральні речовини, амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти та ін. Але подібні елементи входять і в інші рослинні продукти, проте їх вживання не призводить до розвитку гострої реакції . А якщо врахувати, що виноград у миску тварин потрапляє не так вже й часто, а кількість багатьох речовин в ньому досить низький, питань з'являється все більше.
Це наштовхнуло ветеринарних лікарів на думку, що небезпека полягає не в компонентах фрукта, а в їх поєднанні. Склад винограду є унікальним і знайти можна хіба що схожі, але аж ніяк не однакові ягоди. Крім того, існує безліч сортів цієї плодової культури, і їх плоди мають різний склад. Можливо, деякі види винограду і не шкідливі для собак, але які саме, на сьогоднішній день з'ясувати так і не вдалося.
Як зрозуміти, що вихованець отруївся
Чи варто власнику хвилюватися, якщо його вихованець поласував виноградом? У більшості випадків відповідь ствердна. Але виявити на перших порах інтоксикацію організму неможливо, оскільки для прояву перших ознак патологічних процесів може знадобитися кілька годин.
Рекомендується протягом 5-6 годин після поїдання шкідливого продукту поспостерігати за станом собаки і навіть при незначному нездужанні слід відвезти пса до ветеринарної клініки. Початкові симптоми виникають через 4-6 годин. Клінічна картина, що супроводжує отруєння виноградом, наступна:
- блювота, в блювотних масах з'являються не повністю переварені виноградини;
- діарея – часта і рясна;
- рясна салівація або повна відсутність слюнотечения;
- зниження температури тіла;
- погіршення апетиту, аж до повної відмови від їжі;
- собака стає млявою, апатичною, починає жалібно поскулівала.
При пальпації очеревини можна виявити, що її стінки прийшли в тонус – це вірна ознака сильної хворобливості. Токсичний шок може тривати до 2-х діб, і без екстреної допомоги тварина гине.
Що можна зробити, якщо власник виявив окремі ознаки отруєння, але він не знає точно, чи їв пес ягоди, а блювота відсутня? Варто запропонувати улюбленцю воду або «вкусняшки», і, якщо він відмовляється від запропонованого, незважаючи на сухість в ротовій порожнині, слід відразу ж доставити собаку до ветеринара або викликати лікаря додому.
Слід знати, що для пса середніх габаритів, що важить не більше 20 кг, 8-10 виноградин є небезпечною дозуванням. При цьому для отруєння достатньо спожити всього 3-4 родзинки. Важливо попередити фахівця про свої підозри, так як симптоматика подібна з багатьма патологічними станами, а зволікання з лікуванням може загрожувати тварині летальним результатом.
Необхідно дотримуватися призначеної схеми лікування, воно призначається за індивідуальною програмою і тільки після отримання результатів аналізів – крові, сечі, ультразвукового дослідження черевної порожнини і нирок.
Смерть вихованця, яка відбувається через поїдання їм винограду, є результатом гострої ниркової недостатності. Організм отруюється продуктами розпаду внутрішніх органів і застою урини. Якщо собаці вчасно не надати допомогу, незабаром у неї виявляться пошкодження незворотного характеру. При таких тяжких наслідках ветеринарний лікар пропонує єдиний альтернативний вихід – проведення гуманної евтаназії.
Згідно зі статистикою, якщо господар звертається за допомогою лікарів в перші 16-20 годин, вихованці виживають в 100% випадків. Сучасні медичні установи рекомендують залишати вихованця в стаціонарних умовах на 1-2 доби. У цей критичний період пес отримує професійний догляд, лікарські крапельниці, проводиться обстеження. Якщо пес лікується амбулаторно, то йому ставлять катетер у вену, призначають засоби, що поліпшують процеси вироблення урини.
Виноград є небезпечною їжею для собак – і, хоча фахівцям не вдалося з'ясувати механізм дії речовин на організм тварини, вони на 100% впевнені в токсичності цього продукту.